Top
HEAVEN'S VIEW
Αξιοθέατα

To Ζαγόρι είναι ιστορικός τόπος της Ηπείρου με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, μοναδική μορφολογία εδάφους, υψομετρικές διαφορές και πολλά ποτάμια που δικαιολογούν τη δημιουργία ενός πλούσιου δικτύου δρόμων και γεφυριών. Λιθόστρωτοι δρόμοι, καλντερίμια, πέτρινες σκάλες, μονοπάτια και πάνω από 100 γεφύρια είναι τα βασικά στολίδια των Ζαγοροχωρίων. Η μοναδική ομορφιά του τόπου κρύβει συναρπαστικούς θησαυρούς όπως τους δυο εθνικούς δρυμούς, που ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής χιονοσκέπαστης Τύμφης.

Το ειδυλλιακό τοπίο του Ζαγορίου σε συνδυασμό με τα πέτρινα αρχοντικά, τις ξακουστές βιβλιοθήκες και τα λαογραφικά μουσεία, κατέχει ήδη ξεχωριστή θέση μεταξύ των διεθνών προορισμών ορεινού, φυσιολατρικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Δρυμοί
O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια των Ιωαννίνων και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλια Κάλντα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000 και διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο: κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς. Η περιοχή περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί και τον πυρήνα του δρυμού, καθώς και τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, την χαράδρα του Αώου καθώς και μία σειρά από παραδοσιακά διατηρημένους οικισμούς. Έχει ονομαστεί και Δρυμός των μεγάλων κορυφών, λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Στα δυτικά του δρυμού βρίσκεται η χαράδρα του Βίκου που διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι, ξεκινώντας από το χωριό Βίκος και καταλήγοντας στους Κήπους. Έχουν εντοπισθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από το 40.000 π.Χ. Το φαράγγι είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως αλλά με βάθος άνω των 1.000 μέτρων και είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Στο βάθος της χαράδρας κυλάει ο ποταμός Βοϊδομάτης, οι πηγές του οποίου δίνουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο και παγωμένο νερό. Η θέα από ορισμένα σημεία κατά μήκος του φαραγγιού είναι μαγευτική, ιδιαίτερα από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη) και από το χωριό Μονοδέντρι (θέση Οξιά). Στο Μονοδένδρι βρίσκεται και το πέτρινο δάσος, ένα σύνολο τεράστιων βράχων που ορθώνονται σαν απότομα δέντρα.
Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές περιηγητών, η διάρκεια της οποίας διαρκεί γύρω στις 5 ώρες, προσφέροντας μοναδικές εικόνες.
Ο ποταμός Αώος στο βόρειο τμήμα του δρυμού, διασχίζει ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση στις πλαγιές της Τύμφης και μια χαράδρα μήκους 8 χιλιομέτρων. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των σπορ.
Στις δυτικές πλαγιές της Τύμφης βρίσκονται οι γραφικοί, παραδοσιακοί οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Ακριβώς πάνω από το Μικρό Πάπιγκο δεσπόζουν οι Πύργοι της Αστράκας, πελώριοι επιβλητικοί βράχοι. Στην περιοχή βρίσκεται πλήθος λιμνών διαφόρων μεγεθών. Η μυθική Δρακολίμνη είναι η μεγαλύτερη από αυτές, σε υψόμετρο 2.050 μέτρα. Είναι μια αλπική λίμνη, η οποία οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια. Το όνομά της το έχει πάρει από τοπικό θρύλο ο οποίος λέει πως στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που ήταν εχθροί. Κάθε φορά που τσακωνόντουσαν πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον κι έτσι εξηγείται το γεγονός πως οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες! Αξιοπρόσεκτη είναι η πανίδα της περιοχής με πάνω από 400 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων 24 είδη υπό εξαφάνιση και η πάρα πολύ πλούσια χλωρίδα της με 1.700 είδη, μεταξύ των οποίων πολλά μανιτάρια, αγριολούλουδα και φυτά εξαιρετικά θεραπευτικών ιδιοτήτων. Πλούσιοι κάτοικοι του Ζαγορίου των προηγούμενων δύο αιώνων προσέφεραν μεγάλα ποσά για κοινωφελή έργα και για το κτίσιμο των περίφημων τοξωτών γεφυριών που στολίζουν το φυσικό περιβάλλον του δρυμού, στα ποτάμια και στις χαράδρες του. Εξάλλου, εκτός από τα γεφύρια, διάσπαρτοι είναι παλιοί νερόμυλοι καθώς και μοναστήρια.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι και χαρακτηρίζεται από απότομους γκρεμούς, ορμητικούς χειμάρρους και πυκνά δάση. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς, από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του αγριόγατου και του αγριόγιδου, καθώς και χώρος όπου καταφεύγουν να ξεχειμωνιάσουν τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής άγριας πανίδας. Φιλοξενεί επίσης, περισσότερα από 80 είδη πουλιών, σπάνια άγρια ζώα και ψάρια. Κάθε χρόνο δεκάδες περιηγητές επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα για να θαυμάσουν τα μοναδικά και αξέχαστα τοπία της με τα απέραντα δάση κωνοφόρων και οξιάς.
ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Οικισμοί-Ζαγοροχώρια
Το Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό Ζαγόρι με παραδοσιακούς οικισμούς, χτισμένους στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου αποτελούν το στολίδι της Ηπείρου. Τα ψηλά και επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση με αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια, οι χείμαρροι και οι λιμνούλες αποτελούν τόπο ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες. Το πλούσιο σε εναλλαγές φυσικό τοπίο του Ζαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.
 
Προικισµένοι µε αξιοζήλευτο και σπάνιο φυσικό κάλλος, γίνονται όλο και πιο δηµοφιλείς πολλοί από τους 46 πέτρινους κουκλίστικους οικισµούς, που απαρτίζουν τα Ζαγοροχώρια και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, κάθε εποχή του χρόνου. Ξελογιάζουν τον επισκέπτη τους με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τη μαγευτική φύση τους, την ηρεμία και την πλούσια γαστρονομία τους. Ροµαντικοί ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες ξεφυτρώνουν δίπλα σε λιθόστρωτα καλντερίµια και μυστικά μονοπάτια που οδηγούν σε απάτητα δάση και φαντασμαγορικά φαράγγια.
ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Τα πλέον κοσμοπολίτικα χωριά της περιοχής βρίσκονται στον ίσκιο της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα) και χαρακτηρίζονται για τη γραφικότητα των αρχοντικών και τις προσεγµένες γαστρονομικές τους προτάσεις.

Εντυπωσιακοί πέτρινοι ξενώνες, σκεπασμένοι με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα, ηπειρώτικη πλάκα, μαγευτική φύση ολόγυρα, πέτρινες βρύσες, περιποιημένες αυλές και ο όμορφος ο ναός του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό, είναι αρκετοί λόγοι προτίμησης για κάποιους που αγαπούν τη φύση όσο και την καλοπέραση.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Άνω και Κάτω Πεδινά

Ανερχόμενα στις προτιμήσεις των τουριστών τα δυο αυτά γραφικά χωριά προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες στους σύγχρονους ξενώνες τους, τους κατασκευασµένους µε την τεχνική της ξερολιθιάς του 18ου αιώνα.

Η µακραίωνη ιστορία τους έχει αφήσει το αποτύπωµά της στο Παρθεναγωγείο και στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και των Ταξιαρχών (του 1611).

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Αρίστη

Ένα από τα µεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή.

Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές γειτονιές του οικισµού υπάρχουν µερικά από τα πιο πολυτελή καταλύµατα των Ζαγοροχωρίων.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Μονοδένδρι

Ζωντανό και ελκυστικό χωριό, αγαπιέται αμέσως για την υπέροχη θέα που έχει, χάρη στη μοναδική τοποθεσία του, σε υψόµετρο 1.060 µ., απέναντι από το Βραδέτο και σε ελάχιστη απόσταση από το Φαράγγι του Βίκου.

Μια βόλτα στα παραδοσιακά, λιθόκτιστα σοκάκια του θα σας βγάλει σε καλοδιατηρηµένα αρχοντικά – ξενώνες και αξιοθέατα, όπως το κτήριο της Ριζαρείου Σχολής, την οικία των ευεργετών αδελφών Ριζάρη και την πασίγνωστη µονή της Αγίας Παρασκευής, γαντζωµένη στο χείλος του γκρεµού (χρονολογηµένη από το 1412)

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Βίτσα

Βρίσκεται στην καρδιά των Ζαγοροχωρίων και είναι σαν μια ζωντανή καρτποστάλ.

Είναι χτισµένη αµφιθεατρικά και χωρισµένη σε δύο γραφικές γειτονιές (Άνω και Κάτω) που σμίγουν στην πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον κοντινό οικισμό των αρχαίων Μολοσσών.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Δίλοφο

Το παραμυθένιο χωριό, που δεν άγγιξε ο χρόνος, σε υψόµετρο 800 µ., είναι ξακουστό για τα καλντερίµια και τα αρχοντικά του, γίνεται χρόνο με το χρόνο ένας δυνατός πόλος έλξης ψαγμένων τουριστών.

Στα αξιοθέατά του χωριού περιλαμβάνονται πέτρινες βρύσες, μικρά εκκλησάκια, λιθόστρωτα καλντερίμια και αρχοντικά. Στο Δίλοφο βρίσκεται και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη), που σύμφωνα με την παράδοση, ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη έκτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της, το Κουκούλι, από τα ψηλότερα πατώματα του!

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Ασπράγγελοι

Ο οικισμός στολίδι στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, δομημένος από το 1380, με πληγές από τους Γερµανούς, έχει μια υπέροχη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας και πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως τον ναό του Αγίου Νικολάου, το µοναστήρι της Δοβράς (του 1600) και το µνηµείο της Ζαγορίσιας.

Λίγο πριν το χωριό στέκεται αγέρωχο το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας σαν ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν τα στρατεύματά μας στην αντίσταση του 1940.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Βωβούσα

Κτισμένη στις όχθες του Αώου, η Βωβούσα ζωντανεύει μέσα από έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής. Είναι αδιαμφισβήτητα, το γοητευτικότερο μυστικό Ζαγοροχώρι.

Οι κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές της, που αγκαλιάζουν τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια, σπάνε τη συμφωνία του πράσινου, που πλαισιώνει τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, ο οποίος κυλά στο κέντρο της. Κι αν ο ποταμός τη χωρίζει στη μέση το υπέροχο, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι της, την ενώνει. Χτισμένο στις δύο όχθες του βουερού Αώου, χρονολογείται από το 1748 και είναι ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά αξιοθέατα της Πίνδου.

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Καπέσοβο

Κτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας τόπος ερωτεύσιμος με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις, πανέμορφη πλατεία και αμέτρητα σημεία με θέα, σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Στο όμορφο Σκαμνέλι υπάρχει η πιστή αναπαράσταση ενός σαρακατσαναίικου οικισμού, με τις χαρακτηριστικές καλύβες από καλάμια. Μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε!

ΖΑΓΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Μονοπάτια

Οι κατάφυτες ρεματιές, τα δάση, οι όχθες των ποταμών, τα γεφύρια πάνω από χειμάρρους και τα μονοπάτια των μοναστηριών αποτελούν ιδανικά μέρη για περιπατητές. Απολαύστε την ομορφιά των πέτρινων χωριών και του φυσικού τοπίου… περπατώντας!
Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα LIFE – Ζαγόρι, με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και μας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου. Τα μονοπάτια που συνδέουν ορεινά συγκροτήματα έχουν σηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ με κόκκινη πινακίδα σε κίτρινο πλαίσιο. Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν μονοπάτια με τον κωδικό Ρ που ενώνουν το Μέτσοβο με το Ζαγόρι. Από την περιοχή περνά το εθνικό μονοπάτι Ε6, που διασχίζει τη Βοβούσα και το εθνικό μονοπάτι 03, που ξεκινά από τους Λιγκιάδες, περνά από το Δίκορφο, τους Κήπους, το Κουκούλι, το φαράγγι του Βίκου, την Γκαμήλα και καταλήγει στο Σμόλικα.
Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

Η Σκάλα του Βραδέτο: Η σκάλα είναι ένα πέτρινο καλντερίμι μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη διαδρομή ξεκινά από το Βραδέτο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Η θέα από τη θέση Μπελόι κόβει κυριολεκτικά την ανάσα!
Το μονοπάτι του Βοϊδομάτη που ενώνει την τσιμεντένια γέφυρα του Βοϊδομάτη με το Γεφύρι της Κλειδωνιάς περνώντας από τη Μονή της Σπηλιώ¬τισσας με την εξαιρετική θέα από το καμπαναριό.
Το μονοπάτι του Βίκου με το οποίο επικοινωνεί το χωριό Βίκος με το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Το μεγαλείο της φύσης απλώνεται μπροστά σας.
Ανάβαση στην Τύμφη: Γίνεται από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί 6-7 ώρες μέχρι το καταφύγιο και άλλη μια ώρα ως την Δρακόλιμνη. Απλά υπέροχη!
Κήποι – Τσεπέλοβο μέσα από τον Βικάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα διάρκειας μιάμισης ώρας.
Φαράγγι του Βίκου: Η καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι με την συντροφιά έμπειρου συνοδού.
Λίμνη Αώου – Ι.Μ. Βουτσάς – Δόλιανη – Αγ. Χριστόφορος – Λεπτοκαρυά: Πολύ μακρινή αλλά μαγευτική διαδρομή με στάσεις, μέσα από γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Υπάρχει σήμανση.
Καρυές – Καβαλλάρι – Ανθρακίτης: Άλλη μια όμορφη διαδρομή μέσα στην άγρια φύση της Πίνδου, περνώντας από γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.
Δόλιανη – Τσίπιανη – Μηλιωτάδες: Διαδρομή αξιώσεων για έμπειρους περιπατητές καθώς διαρκεί 4 ώρες περίπου και δεν υπάρχει σήμανση.
Καστανώνα – Μέγα Λάκκος – Καζάρμα: Μια πολύ όμορφη διαδρομή 2-3 ωρών, με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα αλλά χωρίς σήμανση.
Μονοπάτια που ξεκινούν από την Βωβούσα και οδηγούν στην καρδιά του μαγευτικού εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, και στο καταπράσινο Αρκουδόρεμα.
Μονοπάτια από Βίτσα και Μονοδένδρι που καταλήγουν στον πυρήνα του ομορφότερου, εθνικού δρυμού της Ελλάδας, του Βίκου – Αώου. Το σύντομο μονοπάτι, που από την πλατεία του Μονοδενδρίου οδηγεί στο γαλήνιο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι ένα σχεδόν αιωρούμενο μπαλκόνι πάνω από τη χαράδρα του Βίκου, με πανοραμική θέα.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.