Top
ΚΗΠΟΙ ΖΑΓΟΡΙ
Τοποθεσία

Ζήστε ένα ειδυλλιακό, ορεινό παραμύθι στο Heaven’s View ατενίζοντας τη θέα προς τους επιβλητικούς όγκους που στέκουν περήφανοι πάνω από τους Κήπους, όπως επίσης, του ποταμού Μπάγια, των πέτρινων τοξωτών γεφυριών και της πολύχρωμης Ζαγορίτικης φύσης, που κόβει την ανάσα.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κήποι

Ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια, οι Κήποι, σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα οφείλει το όνομά του στους πολλούς κήπους και αμπελώνες που υπήρχουν στην περιοχή. Λέγεται και «χωριό των γεφυριών», καθώς πλαισιώνεται από υπέροχα τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια με σημαντικότερα το τρίτοξο φημισμένο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογηρικό, το πολυφωτογραφισμένο γεφύρι του Κόκορη, το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, το πέτρινο γεφύρι του Μύλου, το γεφύρι του Πετσώνη και του Μίσσιου. Η αρχιτεκτονική του τόπου οφείλει εν μέρει την αυθεντικότητά της στη μοναδική σιδερόπετρα της περιοχής, πέτρα καμένη από ηφαίστεια της παλαιολιθικής εποχής. Καθώς υπήρξε κεφαλοχώρι, διαθέτει εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, μισοκρυμμένα από την οργιώδη βλάστηση, αμφιθεατρικά κτισμένα στο διάσελο ανάμεσα στην Γκαμήλα και το Μιτσικέλι, χαγιάτια με τα τοξοειδή ανοίγματα, πετρόχτιστα δρομάκια και μικροσκοπικές πλατείες συνθέτουν το γραφικό, πανέμορφο χωριό Κήποι, το οποίο μαζί με άλλους οικισμούς στο Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, με προεδρικό διάταγμα του 1975.
Σε κοντινές αποστάσεις στο Heaven’s View βρίσκονται τα σημαντικά αξιοθέατα του τόπου, όπως το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη, το Βοτανικό Μουσείο «Κώστας Λαζαρίδης», με 1.300 είδη εδώδιμων φυτών, στο Κουκούλι, η κρεμασμένη στο χείλος της χαράδρας Μονή Ρογκοβού, στο Τσεπέλοβο και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (του 1412) στο Μονοδέντρι.
Στους Κήπους θα βρείτε επίσης, ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς.

ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ζαγόρι

Ο «τόπος πίσω από το βουνό» όπως μεταφράζεται η σλάβικη λέξη Ζαγόρι, και οι 46 παρακείμενοί του οικισμοί, τα Ζαγοροχώρια, σφιχτοδομημένοι στο κέντρο τους, αποπνέουν μια αρχοντιά περασμένων αιώνων. To Ζαγόρι είναι ιστορικός τόπος της Ηπείρου με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, μοναδική μορφολογία εδάφους, υψομετρικές διαφορές και πολλά ποτάμια που δικαιολογούν τη δημιουργία ενός πλούσιου δικτύου δρόμων και γεφυριών. Λιθόστρωτοι δρόμοι, καλντερίμια, πέτρινες σκάλες, μονοπάτια και πάνω από 100 γεφύρια είναι τα βασικά στολίδια των Ζαγοροχωρίων. Η μοναδική ομορφιά του τόπου κρύβει συναρπαστικούς θησαυρούς όπως τους δυο εθνικούς δρυμούς, που ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής χιονοσκέπαστης Τύμφης.
Το ειδυλλιακό τοπίο του Ζαγορίου σε συνδυασμό με τα πέτρινα αρχοντικά, τις ξακουστές βιβλιοθήκες και τα λαογραφικά μουσεία, κατέχει ήδη ξεχωριστή θέση μεταξύ των διεθνών προορισμών ορεινού, φυσιολατρικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους το Ζαγόρι αποτελεί την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη ενός ελληνικού πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η απόφαση αυτή αποτελεί προϋπόθεση και για την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ήδη, τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας εντάσσονται πλέον στο δίκτυο των Ιερών Φυσικών Περιοχών του πλανήτη (Sacred Natural Sites) και καταγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επίσης, στον οικισμό Ασπράγγελοι υπάρχει κέντρο πληροφόρησης της WWF.

Φωτογραφίες
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.